دیسیپلین در لغت همان نظم و انضباط است. به طور کلی دیسیپلین پلی است میان عادات و اهداف، یعنی زمانی که ما هدفی را در نظر میگیریم برای رسیدن به آن باید عاداتی را در خود ایجاد کنیم و آنچه عادات را امکان پذیر میکند دیسیپلین و نظم است. زیرا عادتها فعالیتهای تکرار شونده در بازههای زمانی مشخص هستند و هر آنچه تکرار میشود نیاز به نظرم و دیسیپلین دارد.
در کارها و فعالیتهای گروهی اگر خبری از نظم و دیسیپلین نباشد، هرج و مرج به وجود میآید. شاید بارزترین نمونه دیسیپلین را بتوان در گروههای نظامی دید. آنها تحت شرایطی یک سری کارها را در یک سری زمانهای خاص انجام میدهند. مثلا هر روز راس ساعت 5 صبح بیدار میشوند، تخت خود را مرتب میکنند و آماده برنامه صبحگاه میشوند. این دیسیپلین از پیش تعریف شده برای همه بدون توجه به مقام آنها یکسان است و هر کسی که آن را انجام ندهد به شدت جریمه میشود.
در گروههای نظامی سلسله مراتب بر حسب درجه نظامی موجود نیز به شدت رعایت میشود، یعنی هرچه یک سروان در خصوص انچام یک کار مطمئن باشد، باز هم بدون دستور ارشد پایگاه خود به هیچ عنوان فعالیت مورد نظر را استارت نمیزند.
اگر در یک گروه نظامی این دیسیپلینها رعایت نشود، گروه در موقعی که نیاز به دفاع یا حمله پیدا میکند هیچگونه آمادگیای ندارند. آنها سالهای سال هرروز و هرروز روند خود را تکرار کرده و روز به روز به مهارت خود افزوده و در زمان بحران بدون آنکه کسی چیزی برایش سوال بوده و یا گنگ باشد سریعا به وظایف خود عمل میکنند.
من زندگی را یک جنگ میبینم، جنگی که اول از همه بین خود ما و خواستههای درونی ماست. پس زمانی که پا به این جنگ گذاشتهایم باید همچون سربازی جسور و شجاع عمل کنیم و فعالیتهایمان را تحت یک دیسیپلین خاص به اجرا در بیاوریم. به دست آوردن این نظم و دیسیپلین در زندگی شخصی و کاری کاملا اکتسابی بوده و با تمرین و یک سری تکنیک می توانید به آن برسید. البته ناگفته نماند، والیدن و نقش تربیتی آنها روی فرزند میتواند روند پذیرش دیسیپلین برای فرزند را در بزرگسالی آسانتر نماید.
نظم و دیسیپلین باید دلیلی داشته باشد و هیچ دلیلی برای تحمل این سختی بهتر از یک هدف والا نیست. ما باید بتوانیم اهداف خود را نوشته و بشناسیم و بر مبنای آنها عاداتی را برای خود بسازیم و همانگونه که گفته شد، پل بین و عادات و اهداف همین دیسیپلین است. پس در این مرحله ما با نظم دهی به فعالیتهایمان میتوانیم ذهن خود را خالیتر نگه داشته و برخی فعالیتهای اتوماتیک کنیم.
اگر اینستاگرام محسن تاکز را دنبال کنید خواهید دید که من دائم از نوشتن لیست کارها حرف میزنم. با نوشتن و لیست کردن کارهای روزانه ما دیسیپلین رو به روز خود وارد میکنیم و دقیقا میدانیم که امروز چه کاری داریم و باید انرژی خود رو روی چه چیزی گذاشته و چگونه روز خود را به سرانجام برسانیم. دیسیپلینی که لیست کارها ایجاد میکند به ما کمک میکند تا کارهای بیهوده را کنار زده و به نهایت بهرهوری برسیم.
دیسیپلین اینگونه تعریف نمیشود که ما باید هر ثانیه مثل رباط کار کرده و استراحت نکنیم. اتفاقا کاملا برعکس، اگر به دیسیپلین درستی در کارها برسیم قطعا استراحت هم بخشی از روز و برنامه ما خواهد بود. ما انسانیم و اگر مثل یک ماشین با خودمان برخورد کنیم به زودی خسته، بیانگیزه و افسرده میشویم.
استراحت به ما کمک میکند تا خودمان را بازیابی کنیم و مجدد سریعتر به کارمان ادامه دهیم. لطفا استراحت را با اینکه خب من کل امروز رو استراحت میکنم چون باید بازیابی شوم معنا نکنید. ما به استراحت نیاز داریم درست، اما نباید متوقف شویم. نباید اجازه دهیم که استراحت ما، بازه تکرار عادتمان را از بین ببرد. هیچ وقت یک عادت رو دوبار پشت گوش نیاندازید.
ذهن ما عاشق دریافت جایزه است. ذهن قدرتمند ما همیشه به دنبال لذتهاست و هرکاری که سریعتر به لذت ختم شود را در وجود ما پروموت کرده و ما را به آن سمت میفرستد. حال برای آنکه بتوانید دیسیپلین خود را به مدت طولانی حفظ کنید هر از گاهی و در بازه های مشخص به خودتان بابت دیسیپلین جایزه دهید. مثلا اگر نیاز است که هر روز 5 صبح بیدار شوید، اگر توانستید 30 روز اینکار را تکرار کنید آخر ماه به خودتان یک بالشت پر قو نرم و گرم هدیه دهید تا ذهنتان در ماه بعدی بداند که اگر ساعت بیولوژیک شما را روی 5 صبح نگه دارد، قطعا به جایزهای لذت بخش میرسد.
در یک کلام فقط شما زمانی میتوانید یک دیسیپلین خاص را پشت گوش بیاندازید که به هوش نباشید! خیلی شدید بود درسته؟ بله که شدیده، زندگی جنگه و پیشرفت کردن در زندگی به سربازی جسور و جاه طلب نیاز دارد، هیچ انسان موفقی نیست که به هر بهانه سادهای کارها و عادتهایش را به تعویق بیاندازد.
دیسیپلین یک گوهر نایاب و دردناک است. قرار نیسیت خیلی از کارهایی که انجام میدهیم را دوست داشته باشیم ولی برای نیل به هدف خودمان باید دیسیپلین داشته و برای دیسیپلین باید کارهایی را تکرار کنیم که ممکن است دوست نداشته باشیم. پس اگر خواهان برد در جنگ زندگانی هستید، دیسیپلین را جدی بگیرید! در آینده بیشتر به تکنیک های مرتب با نظم و انضباط خواهم پرداخت، تا آن زمان پیشنهاد میکنم در خبرنامه وبسایت محسن تاکز عضو شوید تا از انتشار مقالات جدید زودتر از بقیه مطلع شوید.
اگه دوست دارید در مورد دیسیپلین نظامی هم اطلاعات داشته باشید مقاله اون در وبسایت هست و یا روی کلمه دیسیپلین نظامی کلیک کنید.
4 Comments
[…] تکرار و سبک زندگی سالم پی برد. این راهکارهای را با افزایش دیسیپلین و تعهد، هر روز انجام دهید، سالها انجام دهید و پس از گذر […]
[…] دیسیپلین داشتن یکی از مهمترین و حیاتیتری زیرساختهای هر برنامهریزی است. اگر برنامهریزی برای سال جدید را سرلوحه خود قرار دادهاید باید دیسیپلین و نظم شخصی را نیز بیاموزید، چون بدون دیسیپلین ما به سمت اهمال کاری خواهیم رفت. کسی که دیسیپلین را رعایت میکند، حتی در روزهایی که خسته است یا حتی به هر دلیلی توان ادامه ندارد باز هم حتی شده ذرهای در مسیر اهدافش تلاش خواهد کرد و وظایفش را بی چون وچرا هرچقدر هم که تکراری و حوصله سر بر باشد انجام میدهد. […]
[…] میپردازد و ایدههای جدیدی را خلق میکند. استمرار و دیسیپلین، رمز موفقیت: خلاقیت مانند هر مهارت دیگری، نیازمند […]
[…] این مطلب، به بررسی تاثیرات دیسیپلین نظامی بر زندگی و نحوه ی به کارگیری اصول آن در زندگی […]