با فرا رسیدن سال جدید، بسیاری از ما احساس میکنیم که فرصتی فوقالعاده برای شروع دوباره و بهبود زندگی خود داریم. اما گاهی اوقات، این احساس هیجانانگیز میتواند باعث ایجاد اضطراب و سردرگمی نیز شود. برای دستیابی به اهدافمان و تغییرات مثبت در زندگی، برنامهریزی موثر و انجام مراحل مرتبط ضروری است. در این مقاله، به شما راهنمایی میدهم که چگونه برای سال جدید برنامهریزی کنید و این فرآیند را از کجا شروع کنید.
قبل از هر چیز، باید اهداف خود را مشخص کنید. اهداف باید SMART باشند: خاص (Specific)، قابلاندازهگیری (Measurable)، قابل دستیابی (Achievable)، مهم (Relevant)، و زماندار (Time-bound). برای مثال، به جای گفتن “میخواهم سال آینده بهتر باشم”، بگویید “میخواهم هر هفته سه بار ورزش کنم و وزن خود را 5 کیلو کاهش دهم”. یادتون باشه روش اسمارت فقط یکی از روشهای هدفگذاری برای سال جدید است، شما از روشهای دیگر هم برای اینکار می توانید استفاده کنید که به مرور با شما در میان خواهم گذاشت، پس حتما در بزرگترین خبرنامه توسعه فردی ایران عضو شوید که این مهم را از دست ندهید.
با بررسی وضعیت فعلی خود شروع کنید. بررسی کنید که در زمینههای مختلف زندگیتان، از جمله شغل، ارتباطات، سلامتی، و وقتگذاری، کجا هستید و چه چیزهایی برای بهبود آنها باید انجام دهید. شکست ها و موفقیتهای خود را دسته بندی کنید و به بررسی دلایل آنها پرداخته که بدانید چه کارهایی برای شما موفقیت و چه کارهایی برای شما به شکست انجامیدهاند.
با توجه به اهدافتان، لیستی از وظایف و اقداماتی که برای دستیابی به آنها لازم است، تهیه کنید. سپس این وظایف را بر اساس اهمیت و فوریت آنها، اولویتبندی کنید. هنر اولویت بندی را در سال جدید به جدیت یاد بگیرید، کسی که توان اولویت بندی کارها و برنامههای خود را داشته باشد به سادگی می تواند در مسیر موفقیت گام بردارد. در برنامههای روزانه میتوانید از روش ” ماتریس آیزنهاور” استفاده کنید.
هر وظیفه باید دارای یک زمان شروع و پایان مشخص باشد. بنابراین، یک برنامه زمانی مشخص برای انجام هر وظیفه تعیین کنید و آن را در تقویمتان یادداشت کنید. برنامهریزی بدون زمانبندی معنایی ندارد. برای هر جزء از برنامه خودتان زمانبندی داشته باشید و به آن مقید باشید.
به خود اجازه دهید تا برنامهیریزی شما انعطافپذیر باشد. اغلب اتفاقات غیرمنتظره رخ میدهند و ممکن است برنامه شما را تغییر دهند. این اتفاقات را پذیرفته و برنامهیریزی خود را مطابق با آنها تنظیم کنید. در این روزگار و اتفاقاتی که در سطح ایران و جهان رخ میدهد باید هر لحظه منتظر اتفاقات غیر قابل پیشبینی باشید، پس حتما انعطاف پذیری را یاد بگیرید و بر مبنای آن برنامه ریزی کنید. هر لحظه انتظار تغییر برنامه خود را داشته باشید و از این تغییرات نترسید.
بهطور دورهای برنامهیریزی خود را مرور کنید و آن را با پیشرفتهای خود مقایسه کنید. اگر لازم باشد، تغییراتی در برنامهیریزی خود ایجاد کنید تا با هدف خود هماهنگ باشد. ذهنیت رشد را یاد بگیرید و بر مبنای آن فعالیت کنید.در خصوص این مورد یک هایلایت به اسم ذهنیت رشد در اینستاگرام محسن تاکز داریم، بد نیست آن را بخوانید.
برنامهیریزی تنها نکته آغازین است. برای دستیابی به اهدافتان، نیاز به پافشاری و مداومت دارید. مطمئن شوید که به تدریج و با پیگیری مداوم به اهدافتان میرسید. موفقیت امری نیست که در یک شب و بدون تلاش سخت به دست آورده شود. شما باید دائما در حال تلاش باشید و روی خواستههای خود پافشاری کنید. استمرار داشتن یکی از کلید های اصلی موفقیت است. کسی که استمرار داشته باشد تجربههای جدیدی را آموخته و میتواند نتایج را مثل یک پیشگو پیشبینی کند.
دیسیپلین داشتن یکی از مهمترین و حیاتیتری زیرساختهای هر برنامهریزی است. اگر برنامهریزی برای سال جدید را سرلوحه خود قرار دادهاید باید دیسیپلین و نظم شخصی را نیز بیاموزید، چون بدون دیسیپلین ما به سمت اهمال کاری خواهیم رفت. کسی که دیسیپلین را رعایت میکند، حتی در روزهایی که خسته است یا حتی به هر دلیلی توان ادامه ندارد باز هم حتی شده ذرهای در مسیر اهدافش تلاش خواهد کرد و وظایفش را بی چون وچرا هرچقدر هم که تکراری و حوصله سر بر باشد انجام میدهد.
بنابراین، با این مراحل، میتوانید برنامهیریزی موثری برای سال جدید خود داشته باشید. به یاد داشته باشید که هرگز دیر برای شروع به انجام تغییرات مثبت در زندگیتان نیست. امیدوارم که سال جدید برای شما پر از موفقیت و شادی باشد.